Iš spaudos

Svarbi informacija  Iš spaudos

2012-10-03

BORAS POŽEMINIAME GERIAMAJAME VANDENYJE

BORAS POŽEMINIAME GERIAMAJAME VANDENYJE

 „Banga“  NR.75 (9119)  2012-09-29

 BORAS POŽEMINIAME GERIAMAJAME VANDENYJE

Elementinis boras gamtoje neaptinkamas, plačiai yra žinomi įvairūs jo junginiai, iš kurių labiausiai paplitę borosilikatai ir kalcio, magnio, natrio ir kt. elementų boratai. Požeminiame vandenyje paprastai aptinkama silpnos boro rūgšties ar jos anijonų. Kadangi boro mineralai gana tirpūs, jų aptinkama tik tam tikrose uolienose ir tam tikruose geologiniuose sluoksniuose. Didžiausi boro kiekiai aptinkami smulkiadispersinėse molingose uolienose, susiklosčiusiose didelio druskingumo vandens baseinuose. Vakarų Lietuvoje, juros, permo, devono, kreidos geologinių sistemų uolienose (klinties, dolomito, kreidos, mergelio ir kt.) cirkuliuojančiame požeminiame vandenyje aptinkama šio cheminio elemento anomalijų. Remiantis AB „Klaipėdos vanduo“ 2012 m. požeminio vandens tyrimo duomenimis, higienos normoje HN 24:2003 nustatyta maksimali boro koncentracija (1,0 mg/l) Klaipėdos rajono požeminiame vandenyje buvo viršyta dešimtyje vandenviečių: Agluonėnų – 3,0 mg/l, Dituvos – 2,7 mg/l, Mickų – 2,5 mg/l, Baičių – 2,2 mg/l, Ketvergių – 2,0 mg/l, Pleškučių – 1,5 mg/l, Priekulės (Žalgirio g.) – 1,40 mg/l, Lapių – 1,3 mg/l, Rokų – 1,3 mg/l, Stragnų I – 1,1 mg/l ir keturiose vandenvietėse boro koncentracija kartais siekia didžiausią leistiną šio rodiklio koncentraciją: Vėžaičių (naujoji) – 1,09÷0,55 mg/l, Kalotės – 1,03÷0,71 mg/l Aukštkiemio – 1,0÷0,40 mg/l, Mieželių – 1,0÷0,99 mg/l.

Boro poveikis žmonių sveikatai

Boro žmogaus organizmas gauna su geriamuoju vandeniu ir augaliniu maistu: vaisiais (obuoliais, kriaušėmis, vynuogėmis ir kt.), daržovėmis, ypač lapinėmis, ankštiniais augalais, riešutais. Tokie produktai, kaip vynuogių sultys, obuolių sultys, vyšnios, konservuoti persikai, cinamonas pasižymi didele boro koncentracija (1-30 mg/kg maisto produkto). Didžiausia boro koncentracija aptinkama riešutuose (iki 14 mg/kg), vaisiuose (apie 2.4-3.4 mg/kg), žaliose daržovėse (iki 2 mg/kg), bulvėse ir kitose daržovėse (apie 1.2-1.4 mg/kg). Boro kiekis, tenkantis 100 g maisto produktų, pateiktas 1 paveiksle. Žuvis, mėsa ir pieno produktai turi labai mažai boro. Geriamajame vandenyje boras yra beskonis, bekvapis, bespalvis.

  Boro koncentracijos

1 pav. Boro kiekis tenkantis 100 g maisto produktų

 Nėra daug duomenų apie neigiamą boro poveikį žmonių sveikatai. Jų šiek tiek gauta studijuojant žmonių apsinuodijimų atvejus ir atliekant toksiškumo tyrimus su gyvūnais. Literatūroje nurodoma, kad dideli boro kiekiai gali sukelti apsinuodijimus. Nustatyta, kad suaugusiam žmogui jo gaunant daugiau nei 20 mg per parą, galima pakenkti reprodukcinei funkcijai. Kiti tyrimai rodo, kad klinikiniai boro toksiškumo požymiai (dirglumas, traukuliai, virškinimo trakto sutrikimas ir kt.) gali pasireikšti suvartojus nuo 100 iki 55500 mg boro, priklausomai nuo amžiaus ir kūno svorio. Boro junginiai yra toksiški tik esant didelėms dozėms, tačiau nenustatyta, ar jie turi mutageninį bei kancerogeninį poveikį. Pagrindinis nustatytas lėtinio toksiškumo poveikis yra vystymuisi ir reprodukcijai (dauginimuisi). Vandenį, kuriame boro kiekis viršija leidžiamas normas, atsargiai turėtų vartoti nėščios moterys, kad boras nepakenktų vaisiaus vystymuisi. Europos Sąjungoje nustatytas boro koncentracijos standartas geriamajame vandenyje yra 1 mg/l; boro viršutinė riba suaugusiems žmonėms – 0,16 mg boro/kg kūno svorio per parą arba vidutiniškai apie 10 mg boro per parą. Pasaulio sveikatos organizacija yra nustačiusi priimtiną saugų vidutinį boro suvartojimo per parą intervalą suaugusiesiems – 1–13 mg. Pasaulio sveikatos organizacijos parengtame geriamojo vandens kokybės vadove nurodyta rekomenduojama boro koncentracija geriamajame vandenyje – 2,4 mg/l.

AB „Klaipėdos vanduo“

Informacija parengta remiantis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ir

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro pateikta medžiaga

svetainiu kurimas