Naujienos
- Titulinis
- Naujienos
ATNAUJINTA: aktuali informacija dėl pakitusių vandens kvapo savybių šiaurinėje Klaipėdos dalyje
Iš kur ir kodėl atsirado nemalonus skonis ir kvapas?
Siekiant užtikrinti geriamojo vandens saugumą, pereinant prie naujos technologijos, leidžiančios ilguoju periodu saugiau, ekologiškiau ir tvariau paruošti bei dezinfekuoti geriamąjį vandenį, buvo laikinai padidinta natrio hipochlorito koncentracija, vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis.
Nors vanduo yra visiškai saugus vartoti, tam tikri skonio ir kvapo pokyčiai susidarė natrio hipochloritui reaguojant su oru ir natūraliomis mineralinėmis medžiagomis, esančiomis vandenyje.
Kas daroma, kad būtų panaikintas diskomfortas dėl kvapo ir skonio pokyčių?
Nuo ketvirtadienio be pertraukų aktyviai plauname tinklus ir išleidžiame vandenį per hidrantus, tam, kad sumažintume gyventojams kilusį diskomfortą dėl pakitusio kvapo. Taip pat operatyviai reaguojame į gyventojų pranešimus, tad pastebima, jog vandens kokybė palaipsniui gerėja.
Taip pat pastarąsias dienas siekiame vandenį gyventojams dezinfekuoti saugesniu, ekologiškesniu ir gamtai ženkliai draugiškesniu būdu – panaudojant elektrolizę. Tai pažangus vandens dezinfekavimo būdas, kuomet iš įprastos valgomosios druskos (NaCl) pagaminamas chloro tirpalas. Procesas vyksta elektros srovės pagalba, pasitelkiant tik vandenį ir valgomąją druską, tad taip pagamintas chloro tirpalas yra itin efektyvus ir saugus.
Ši technologija pasirinkta, atsižvelgiant į svarbias priežastis:
- ekologiškumas: elektrolizė sumažina aplinkos taršą, nes atsisakoma sunkių chemikalų, pakanka tik valgomosios druskos ir vandens;
- saugumas: ji leidžia vietoje gaminti ir dozuoti saugų, reikiamą chloro kiekį, mažinant pavojų, susijusį su natrio hipochlorito transportavimu ir sandėliavimu;
- tvarumas: tai modernus sprendimas, leidžiantis efektyviai valdyti vandens kokybę, natūraliai pasigamint natrio hipochlorito tik tiek, kiek reikia.
Ar saugu vartoti vandenį?
Vanduo buvo ir išlieka visiškai saugus vartoti, tik tam tikri skonio ir kvapo pokyčiai padarė jį mažiau malonų dėl kvapo, atsirandančio natrio hipochloritui reaguojant su oru ir natūraliomis mineralinėmis medžiagomis, esančiomis vandenyje.
Specialistai nuolat vertina ir stebi vandens cheminę sudėtį. Laisvo chloro koncentracija šiai dienai nuo penktadienio yra gerokai nukritusi nuo 0,02 mg/l iki 0,006 mg/l, kuomet Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis galima laisvo chloro koncentracija geriamajame vandenyje yra 0,2–0,5 mg/l.
Kiek laiko dar bus tokia vandens kokybė?
Tam tikras diskomfortas gali išlikti tol, kol esantis tinkle vanduo visiškai neatsinaujins. Vietomis vis dar pastebimi vandens skonio ir kvapo pokyčiai yra susiję su senesniu vandeniu tose tinklo atšakose, kur yra mažesnis suvartojamumas. Atsižvelgiant į tai nuo ketvirtadienio be pertraukų aktyviai plauname tinklus ir išleidžiame vandenį per hidrantus, operatyviai reaguojame į gyventojų pranešimus, todėl vandens kokybė palaipsniui gerėja.
Ką daryti, jei vis dar jaučiu geriamojo vandens kvapo ir skonio pokyčius?
Kaip ir minėta, vandens skoninės ir kvapo savybės grįš į įprastas, kuomet visose tinklo atšakose bus išleistas užsistovėjęs vanduo, todėl prašome gyventojų, kurie vis dar jaučia į chlorą ar jodą panašų kvapą, būtinai kreiptis bendruoju telefonu +370 46 220 220 arba el. paštu gedimai@vanduo.lt.
Mums rūpi, kad mūsų tiekiamas geriamasis vanduo būtų ne tik saugus, bet malonus vartoti, todėl atsiprašome už visus nepatogumus, su kuriais pastarosiomis dienos teko susidurti.
Papildomai pridedame iš I-osios vandenvietės tiekiamo geriamojo vandens laboratorinių tyrimų rezultatus:
* mėginio paėmimo data ir laikas: 2024 m. rugsėjo 30 d. 8.45 val.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eil. Nr. |
Tyrimas, matavimo vnt. |
Rezultatas |
Tyrimo metodo žymuo |
Higienos normos |
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
(ne daugiau) |
1 |
Spalva, mg/l Pt |
8 |
LST EN ISO 7887:2012 |
30 |
||||
2 |
Drumstumas, NTU |
<0,13 |
LST EN ISO 7027-1:2016 |
4 |
||||
3 |
Savitasis elektros laidis, µS/cm (20°C) |
588 |
LST EN 27888:2002 |
2500 |
||||
4 |
Vandenilio jonų arba pH vertė, pH vienetai (20° C) |
7,76 |
LST ISO 10523:2012 |
6,5 - 9,5 |
||||
5 |
Kvapas |
Priimtinas vartotojui |
LST EN 1622:2006 |
Priimtinas vartotojui ir neturintis nebūdingų pokyčių |
||||
6 |
Skonis |
Priimtinas vartotojui |
LST EN 1622:2006 |
Priimtinas vartotojui ir neturintis nebūdingų pokyčių |
||||
7 |
Laisvas chloras, mg/l |
<0,05 |
LST EN ISO 7393:2000 |
- |
||||
8 |
Bendras chloras, mg/l |
0,08 |
- |
- |